mijn zusje marquerite

home | links | helden | van baby naar jongedame | I.M. plaquette & bravery awards | contact pagina | monument van bezinning | gastenboek | guestmap #1 | guestmap #2 | deze website in het engels
monument van bezinning

 
 
They always say that time changes things,but you actually have to change them yourself
- Andy Warhol
 
 

 
Het Boeket

Beeldend kunstenaar Rini Hurkmans heeft het Monument van bezinning in Vlaardingen "Het Boeket" genoemd.
Als de samenleving wordt geconfronteerd met daden van zinloos geweld, brengen mensen massaal een bloemenhulde op de plaats van het incident.
Het boeket van Rini hurkmans is geen boeket van bloemen, maar van jonge mensen, kleurrijk gekleed als een groot zomerboeket. De meeste slachtoffers van zinloos geweld, maar ook de meeste daders, zijn jonge mensen in de leeftijdsgroep van 17 tot 24 jaar.

 

Van jongeren van diverse nationaliteiten is een foto gemaakt. De groep vormt een metafoor voor mensen die in de lente van hun leven staan vol hoop, idealisme en verwachtingen. Zij dragen een witte sherp om hun kwetsbaarheid, hun belangrijkheid en hun kracht te benadrukken. Maar zij dragen ook allen een zwarte band om de arm als uiting van rouw en erkenning van verdriet.


In de omgeving

De foto van "Het Boeket" is genomen op locatie nabij NS-station Vlaardingen-Oost. De omgeving ziet er elk seizoen anders uit. In een periode in de zomer, wanneer de bomen vol in het blad zitten, vormt het beeld een geheel met de omgeving. Het beeld staat voor een stilgezet moment in het leven en tegelijkertijd maakt het bewust van de continuiteit van het leven. Ook het beeld verandert met de wisselingen van het licht. Als bijvoorbeeld de zon recht op het monument schijnt, dan verandert 1 kant in een feest van kleur en de andere wordt donker.

De afbeelding is tussen twee geharde glasplaten versmolten en in drie panelen in een betonnen voet geplaatst. Het geheel meet 360x250 cm en weegt 1000 kilo. Door de transparantie van het glas kijkt de groep jongeren je altijd recht aan, terwijl je jezelf ook weerspiegeld ziet in het glas.

Hierdoor wordt de toeschouwer onderdeel van de groep.


thebouquetstatue.gif
Het Boeket...een mo(nu)ment van bezinning

Iedereen die naar de herdenkingsdienst in de plaatselijke kerk kwam voor Marquerite, had de meest prachtige bloemen meegenomen. Deze werden als grote boeketten, omringd door waxinelichtjes met een foto van Marquerite, nabij de dominee geplaatst.
Omdat wij toendertijd nog niet wisten wanneer de begrafenis zou plaatsvinden (uiteindelijk een maand na de dienst en 2 maanden na haar overlijden) hebben we na de dienst veel van deze meegebrachte bloemen met de familie voor het monument gelegd. Het was een veelbetekenend gebaar.

candle.jpg

 
 
 
Wie dat wil, kan hier stilstaan bij persoonlijke angstige ervaringen.
Wie dat wil, kan hier stilstaan bij zijn eigen verdriet.
Wie dat wil, kan hier stilstaan bij de slachtoffers van enige vorm van zinloos geweld. 

 

Monument van Bezinning...
nodigt u uit tot een moment van bezinning Bij het  Monument van Bezinning vindt jaarlijks een herdenking plaats. De christelijke scholengemeenschap uit Vlaardingen, het Accent College (die het monument heeft geadopteerd) is hierbij betrokken. Het monument is ook bedoeld om mensen uit te nodigen voor een moment van bezinning op het tijdstip dat zij dat willen.

 
 
Over de kunstenares

Rini Hurkmans woont en werkt in Amsterdam. Haar werk omvat verschillende disciplines. Zij maakt beelden, installaties en werkt met fotografie en videofilms. Haar werk was te zien in binnen-en buitenland, o.a. in het Stedelijk Musem, Historisch Museum en galerie Lumen Travo in Amsterdam, Holly Solomon Gallery en PS1 Museum in New York. Zij heeft tevens een beeld vervaardigd voor het 'Parque de la Memoria' in Buenos Aires.

 
 
Het monument in Vlaardingen

Vlaardingen werd in januari 2000 opgeschrikt door een daad van zinloos geweld. De stille tocht die volgde was indrukwekkend en het gemeentebestuur van Vlaardingen wilde de gevoelens van toen niet verloren laten gaan. Op advies van de commissie voor beeldende kunst kreeg de beeldend kunstenaar Rini Hurkmans de opdracht het monument van bezinning te vervaardigen. Op 2 maart 2001 onthulde de heer drs. W.J.Deetman, voorzitter van het Platform tegen Geweld op Straat, het kunstwerk.

Homepage Rini Hurkmans

 
 
 
Copyright Gemeente Vlaardingen~Dienst Welzijn~Communicatie en cultuur~September 2001